DORSZOWE ŻNIWA

to jeden z najstarszych konkursów kulinarnych w Polsce, którego celem jest przede wszystkim promocja sztuki i tradycji kulinarnej oraz utrwalanie więzi i jedności kucharzy. Do rywalizacji w mistrzostwach stają profesjonalni kucharze z całej Polski, którzy poddają się ocenie profesjonalnego grona jurorów. Na wszystkich Gości corocznie czekają liczne atrakcje rodzinne, pokazy kulinarne, konkursy dla dzieci i dorosłych oraz degustacje potraw, przyrządzonych przez najlepszych kucharzy.

dorszowe żniwa

Zachęcamy wszystkich kucharzy do startowania w konkursach kulinarnych, już na samym początku kariery zawodowej. Wygrana w konkursach, zarówno tych skierowanych do uczniów szkół gastronomicznych jak i profesjonalistów, jest dowodem chęci do nauki i zaangażowania w wykonywany zawód. Stanowi o konsekwencji w dążeniu do celu i umiejętności stawiania sobie wysokich poprzeczek. Zarówno przyszli pracodawcy, jak i konsumenci bardzo doceniają te cechy i są jedynymi osobami, które mogą wynagrodzić trud, jaki kucharz włożył w szlifowanie swoich umiejętności – Krzysztof Szulborski

XV DORSZOWE ŻNIWA 2018

I miejsce: Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda – Restauracja Sowa, Bydgoszcz.

II miejsce: Przemysław Gościniak i Bartłomiej Kornacki – Restauracja Warszawska, Hotel Centrum Sosnowiec.

III miejsce: Jakub Nowak i Dariusz Zajdlewicz – Restauracja Memo, Bydgoszcz.

XIV DORSZOWE ŻNIWA 2017

I miejsce: Radosław Gierałtowski i Mateusz Janusz – Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk.

II miejsce: Przemysław Gościniak i Łukasz Gościniak – Restauracja Pasja i Smak, Chorzów.

III miejsce: Dorota Gozik i Robert Pakuła – Restauracja Monidło, Poznań.

XIII DORSZOWE ŻNIWA 2016

I miejsce: Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski – Andel’s By Vienna House, Restauracja Delight, Łódź.

II miejsce: Dawid Feist i Dominik Świątecki – City Park Residence Cucina, Poznań.

III miejsce: Marcin Małecki i Piotr Sójka – Hotel Courtyard By Marriott, Restauracja Gard Nord Kitchen, Gdynia.

XII DORSZOWE ŻNIWA 2015

I miejsce: Paweł Stawicki i Dominik Karpik – Restauracja Mercato, Hotel Hilton, Gdańsk.

II miejsce: Adrian Górny i Mateusz Sokołowski – Restauracja Aruana w Hotelu NARVIL Conference & Spa, Serock.

III miejsce: Artur Szymański, Marcin Stadler – Restauracja Rzeka Smaków, Ibis, Reda.

XI DORSZOWE ŻNIWA 2014

I miejsce: Paweł Stawicki i Dominik Karpik – Restauracja Mercato, Hotel Hilton, Gdańsk.

II miejsce: Dawid Szkudlarek i Grzegorz Szkudlarek – Folwark Folińscy, Lubiszyn. 

III miejsce: Artur Szymański i Marcin Stadler – Restauracja Rzeka Smaków, Reda. 

X DORSZOWE ŻNIWA 2013

I miejsce: Łukasz Cegłowski, Zbigniew Pyc – Restauracja hotelowa Villa Baltica, Sopot.

II miejsce: Katarzyna Daniłowicz, Bogumił Mroczko – Food Concept.

III miejsce: Piotr Kościuk, Paweł Stawicki – Restauracja Mercato, Hotel Hilton, Gdańsk.

ZWYCIĘZCY DORSZOWYCH ŻNIW
2004-2012

2012 – Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior i Krzysztof Biłyj.

2011 – Krzysztof Zdunek i Sławomir Twork.

2010 – Maciej Świderski i Tomasz Hartman.

2009 – Jakub Sedlacek i Ludek Bil.

2008 – Rafał Godziemski i Grażyna Marciniak.

2007 –  Karel Drapal, Jakub Sedlacek i Ludek Bil.

2006 – Jarosław Asyngier, Adam Michalski i Krzysztof Wardzyk.

2005 – Karel Drapal, Jakub Sedlacek i Ludek Bil.

2004 – Stanisław Kizieniewicz, Valnis Cepanonis i Janina Gałubawicziene.

ODWIEDŹ NAS

Aby skuteczniej szerzyć sztukę kulinarną, powołaliśmy Pomorską Akademię Kulinarną,
w której kształcimy kucharzy, piekarzy, cukierników, uczniów, studentów i nauczycieli zawodu.

Al. Grunwaldzka 131A, 80-244 Gdańsk

NAPISZ DO NAS

Chcesz dołączyć do
Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, zapytać o warsztaty i szkolenia, wesprzeć nasze działania lub zostać naszym partnerem biznesowym? Napisz!

biuro@stowarzyszeniekucharzy.pl