O NAS

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest jedną z najdłużej działających organizacji kulinarnych w Polsce, założoną w 1997 roku, zrzeszającą kucharzy każdego szczebla z całego kraju.

Misją SKP jest rozwój branży gastronomicznej we wszystkich jej strukturach, począwszy od nauczycieli zawodu i młodych adeptów sztuki kulinarnej, po profesjonalnych kucharzy, cukierników i restauratorów.

Prowadzimy szkolenia, warsztaty i pokazy oraz organizujemy eventy i konkursy kulinarne.

WARSZTATY DLA UCZNIÓW

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź ofertę warsztatów kulinarnch dla uczniów i studentów w Twojej szkole!

PROFESJONALNE SZKOLENIA

Chesz podnieść umiejętności kulinarne swoich pracowników? Sprawdź ofertę szkoleń dla restauracji.

TEAM BUILDING

Chcesz zorganizować spotkanie firmowe lub przyjacielskie i poszukujesz ciekawych rozwiązań? Sprawdź ofertę!

Dysponujemy trenerami i doradcami kulinarnymi z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizujemy się w profesjonalnych szkoleniach dedykowanych pracownikom hoteli i restauracji, jak również restauratorom, którzy poszukują merytorycznego i praktycznego wsparcia przy rewitalizacji karty menu lub oczekują stworzenia precyzyjnego know-how wraz z wprowadzeniem systemu HACCP w firmie.

W naszej ofercie szkoleniowej można odnaleźć także warsztaty gastronomiczne o różnych stopniach zaawansowania, skierowane dla uczestników indywidualnych bądź grup zorganizowanych. Organizujemy również szkolenia i pokazy w stylu live-cooking, które realizowane są w formie edukacyjno-rozrywkowej.

Chcąc skuteczniej szerzyć sztukę kulinarną powołaliśmy w 2010 roku Pomorską Akademię Kulinarną, w której kształcimy kucharzy, kuchmistrzów, piekarzy, cukierników i nauczycieli zawodu.

Wspieramy wiele działań społecznych, a także angażujemy się w kształcenie młodzieży, organizując pokazy kulinarne, szkolenia i konkursy, udzielając patronatów merytorycznych wydarzeniom kulinarnym skierowanym zarówno do profesjonalistów jak i uczniów szkół gastronomicznych.

W 2013 roku rozpoczęliśmy weryfikację szkół gastronomicznych, które mają szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. To właśnie z myślą o uczniach oraz nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w grudniu 2014 została wydana książka Lekcje smaków. Dzięki firmom partnerskim książki zostały przekazane szkołom bezpłatnie.

Prowadzimy także działalność charytatywną, przejawem której jest współpraca z Domem im. Janka Korczaka oraz Zakładem Opiekuńczo-Leczniczym dla Dzieci w Oliwie.

Jesteśmy organizatorami jednego z największych konkursów kulinarnych – Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich DORSZOWE ŻNIWA, odbywającego się nieprzerwanie od 2004 roku, a także Ogólnopolskiego Sylwestra Szefów Kuchni i Cukierni.  Ale na tym nie koniec! Obecnie pracujemy nad nowymi projektami eventowymi, skierowanymi do branży HoReCa oraz rozwijamy produkcję cyklu filmów instruktażowych przygotowanych przez kucharzy dla kucharzy, pod hasłem VIDEOTEKA KUCHARZA.

Polub nasz profil i na bieżąco śledź działania kulinarne realizowane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Chcesz do nas dołaczyć, zapytać o warsztaty i szkolenia, wesprzeć nasze działania lub zostać naszym partnerem biznesowym? Napisz!

Subskrybuj nasz kanał i oglądaj specjalnie przygotowane filmy instruktażowe, realizowane przez kucharzy dla kucharzy!

NASZA HISTORIA

Pierwsza wzmianka o Stowarzyszeniu Polskich Kucharzy dotyczy roku 1907, kiedy to w Krakowie kardynał Adam Sapiecha powołał do życia Stowarzyszenie Własnej Pomocy Kucharzy. W 1997 roku grupa zawodowych gdańskich kucharzy postanowiła śladem kolegów z innych regionów założyć regionalne stowarzyszenie. Celem było zintegrowanie braci kucharskiej z Pomorza jak również podnoszenie kwalifikacji zawodowych członków stowarzyszenia. Na funkcje przewodniczącego wybrano Z. Motykę. W tym okresie zorganizowano konkurs kulinarny IGRASZKI POSEJDONA.

Region Pomorski Stowarzyszenia został w roku 2001 wpisany do Krajowego Rejestru Sądowego i jako jedyny region w kraju, uzyskał osobowość prawną. Od tego momentu intensywnie wpisujemy się nie tylko w działalność kulinarną naszego regionu.W programie naszej działalności, za nadrzędny cel postawiliśmy sobie promocję i rozwój regionalnej kuchni Polskiej. Cele swoje realizujemy dzięki partnerstwu z wieloma firmami z branży HoReCa.

W ciągu wszystkich lat działalności prowadziliśmy i braliśmy udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i międzynarodowych. Jednak naszym największym osiągnięciem jest udział w IKA – Olympiade der Köche, gdzie odnosiliśmy liczne sukcesy. 

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło w pięciu edycjach IKA, w kategorii Kuchnia Regionalna, zdobywając: 2004 – wiedzę (gościnnie); 2008 – brązowy medal; 2012 – wyróżnienie; 2016 – srebro; 2020 – brąz

W latach 2014 – 2016 byliśmy współorganizatorem integracyjnego spotkania szefów kuchni i cukierni, które pod hasłem Chefs Only odbyło się trzykrotnie w Hotelu Mikołajki ****

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich było organizatorem czterech edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.

Konkurs kierowany był do fotografów profesjonalnych, blogerów oraz amatorów. Formuła oraz kategorie konkursowe były zmieniane każdego roku, dlatego pierwsze wzmianki o nowej edycji cieszyły się dużym zainteresowaniem i zawsze były ogromnym zaskoczeniem.

W swojej historii byliśmy min. współorganizatorem odbywającego się od kilku lat w Gdańsku Festiwalu Dobrego Humoru, będącego jedynym w Polsce i jednym z nielicznych na świecie wydarzeniem kulturalno-rozrywkowym. W trakcie tych imprez festiwalowych organizowaliśmy Festiwal Sztuki Kulinarnej pod nazwą BIESIADA DOBREGO HUMORU w celu propagowania radości i uśmiechu w trakcie przyrządzania potraw. Byliśmy również współorganizatorem Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu, organizowanego corocznie w Jantarze.